Jalen Baker (US) tiltle: Be Still music: Jazz release date: july 07, 2023 label: Cellar Music Group promotion: Lydia Liebman Promotions info artist: Jalen Baker © Rootsville 2023 |
---|
Cellar Music Group is verheugd de release van Be Still op 7 juli 2023 aan te kondigen, het nieuwste album van opkomende vibrafonist Jalen Baker. Na een paar jaar wisselende perspectieven vindt Be Still de vibrafonist in een contemplatieve stemming naast vaste medewerkers: pianist Paul Cornish, bassist Gabriel Godoy en drummer Gavin Moolchan. Sinds de hereniging in 2019 hebben de vier genoten van een naadloze eenheid, daarbij verwijzend naar hun gevarieerde Houston-erfgoed als bindmiddel. Het album is passend een verzameling vignetten, die voornamelijk spreken over het 'nu' van Baker's leven, terwijl het enkele van zijn vormende 'toen'-invloeden aanraakt. In de woorden van de bandleider is hij "terugkijkend, maar vooruitgaand".
Baker is een sterke, authentieke stem in jazzvibrafoon, voortbouwend op de erfenis van Stefon Harris, Warren Wolf en Joe Locke, terwijl hij de eigenaardigheden van het instrument verdraait om te passen bij zijn ontluikende muzikale persoonlijkheid. Zijn debuutalbum, This Is Me, This Is Us (geproduceerd door mentor Ulysses Owens Jr., en geprezen om de "foutloze uitvoering" door Jazz Journal) verscheen in september 2021 op Outside in Music en weefde thema's als spiritualiteit, trauma en politiek. actie tot een samenhangend, strak verpakt geheel.
Maar de periode na zijn debuutrelease was verre van samenhangend voor Baker. Toevallig was hij een paar maanden voor de uitbraak van Covid terug verhuisd naar Houston, en de pandemie verlengde zijn verblijf. Nadat hij voor het eerst in zeven jaar was teruggekeerd, vond hij een gevoel van aarding en een doel in zijn geboorteplaats - iets dat hij toeschrijft aan het feit dat hij omringd was door familie. Al deze verandering zou zijn manier van denken veranderen over hoe hij zijn leven en carrière in balans kan brengen.
De mantra 'Be Still' is ingewikkeld, meer te maken met het leven zijn gang laten gaan dan het zoeken naar letterlijke stilte. Baker dompelt ons onder in die complexiteit door de eerste twee nummers "T'Was" (een naar voren gerichte rocker, met een grote, door percussie geleide climax) en "Be Still" (rammelend, levendig, met de kenmerkende klokkenspel van Baker die door en razendsnel voorbij razen). "Deze nummers komen in een wervelwind", zegt Baker, maar er is nog tijd om enkele hoofdthema's te introduceren: "Terugkijken, maar vooruitgaan", met betrekking tot Baker's basis in de geschiedenis van zijn ouderen, de aanwezigheid van wat hij noemt " harmonie in de kerk', en een leidende filosofie - 'ideeën accepteren en dienovereenkomstig aanpassen'.
De dromerige maar intrigerend gehoekte ballad "Lexi's Lullaby" kalmeert het tempo, geschreven voor een jongere neef, die door het huis van Baker zou waggelen terwijl haar ouders vanuit huis werkten. "Dat was behoorlijk inspirerend voor mij", herinnert Baker zich. "De manier waarop ze gewoon zorgeloos door het leven zweven, terwijl er een catastrofale ineenstorting van de wereld aan de gang was."
"Herzog", een deuntje van Bobby Hutcherson, is een van de weinige op het album dat Baker als een wegwijzer zou opnemen om te laten zien hoe ver hij verwijderd was van de inspirerende deuntjes uit zijn jeugd. "Jinrikisha" van Joe Henderson's breakout Blue Note-leidersdebuut Page One (wat zich vertaalt als 'riksja' in het Japans), is een ander middel voor Baker en het kwartet om hun vooruitgang als een eenheid te laten zien. De twee arrangementen zijn een eerbetoon aan enkele van Baker's grootste jazzinvloeden en dienen ook als voertuig voor indrukwekkende solo's.
"There's Beauty In Fear", een filmische, bruisende golf van ensemblegeluid, vloeit voort uit de pen van Baker. Het is weer een filosofisch gebeeldhouwd nummer. "Ik dacht: als dit me zo bang maakt, is dit waarschijnlijk iets dat ik gewoon moet aanvallen, met volle kracht", zegt hij over de voortdurende uitdagingen in zijn leven rond werk, kunst en overleven als jazzmuzikant. Hij zet de metaforische oriëntatie voort op het behendige polyritmische "The Light", dat oorspronkelijk werd besteld voor een tentoonstelling in het Museum of Fine Arts in Houston over lichtconfiguraties. "Mijn eerste gedachte als het gaat om licht was hoop.. zoals rennen naar het licht aan het einde van de tunnel." In feite is de compositie optimistisch van opzet, wat de emotionele lading van de plaat versterkt. Hij sluit af met een klassiek inventieve kijk op 'Body and Soul', in adagio spelend als misschien een andere metaforische uitspraak, die ons eraan herinnert om ook die langzame en statige momenten te grijpen.
tracks:
- T’was (6:14)
- Be Still (6:35)
- Lexi’s Lullaby (5:28)
- Herzog (5:16)
- Jinirikisha (5:09)
- There’s Beauty In Fear (8:48)
- The Light (6:32)
- Body and Soul (5:57)